erasmus+
Maribor, Erasmus, 2021

Univerzitet PIM ima bogatu Erazmus saradnju sa Univerzitetima i visokoškolskim ustanovama u okruženju i Evropi.

Erazmus razmjena

Još od 2015. godine, naši studenti su boravili i studirali na: Tehničkom univerzitetu u Kluž-Napoki, Fakultetu za inženjering u Hunedoari u Rumuniji i Univerzitetu Kordobi u Španiji. Isto tako, studenti sa ovih univerziteta su boravili jedan ili više semestara na Univerzitetu PIM.

Osim toga, naši profesori su izvodili nastavu studentima na univerzitetima sa kojima PIM ima potpisan sporazum, a profesori sa tih Univerziteta su boravili na PIM-u i držali predavanja našim studentima.

NAŠ KOLEGA SLAVIŠA MIRKOVIĆ ZAPOČEO SVOJ ERAZMUS BORAVAK NA VTŠ U SUBOTICI! 

Subotica je izuzetan grad koji me je oduševio svojom ljepotom i raznolikošću. Svaki korak kroz grad otkrio je nove fascinantne detalje arhitekture i istorije. Gradski trgovi, crkve i obilježja, kao što je Gradska kuća, ostavljaju neizbrisiv utisak. Upoznavanje sa lokalnim stanovništvom takođe je bilo nevjerovatno iskustvo, svi su bili izuzetno srdačni i spremni da podijele djelić svoje kulture sa mnom.


Iskustvo u VTŠ Subotica bilo je zaista predivno. Atmosfera u učionici je podsticajna, a odnos profesora i studenata je izuzetno pozitivan. Profesori su veoma posvećeni i spremni da pomognu u svakom trenutku. Ono što me posebno oduševilo je korišćenje savremenih nastavnih metoda koje su podsticale interaktivnost i kritičko razmišljanje. Takođe, naglasak na praktičnom znanju i istraživanju pružio mi je priliku da primjenim teoriju u praksi.


Tokom programa Erazmus, imao sam privilegiju da upoznam mnogo inspirativnih studenata iz različitih dijelova sveta. Naše druženje neće prestati nakon završetka programa, već ćemo nastaviti da održavamo redovan kontakt. Ova nova mreža prijateljstava ne samo da će obogatiti moj život, već će i otvoriti vrata za buduće saradnje i profesionalne prilike.

Erasmus Subotica

NAŠE STUDENTKINJE, REBEKA ANIČIĆ I MARIJA ĆULIBRK NA UNIVERZITETU U KORDOBI (ŠPANIJA) POHAĐAJU NASTAVU NA EDUKACIJSKOM FAKULTETU U OKVIRU ERAZMUS RAZMJENE.

Erazmus Kordoba 2024

 

INKLUZIVNA NASTAVA ETNIČKIH MANJINA: PREDAVANJE PROF. ABAD MERINO KOJA BORAVI NA UNIVERZITETU PIM UOKVIRU ERAZMUS RAZMJENE NASTAVNOG KADRA

Prof. Silvija Abad Merino sa Fakulteta za obrazovanje Univerziteta u Korodbi (Španija), održala je 25.5.2023. na Univerzitetu PIM, predavanje “Inkluzivna nastava etničkih manjina – romska djeca na univerzitetu”.

Prof. Silvia Abad Merino je zaposlena na poziciji prodekana za institucionalne odnose, mobilnost i zapošljavanje na Fakultetu obrazovnih nauka i psihologije na Univerzitetu u Kordobi (Španija). Pored toga predaje inkluzivno obrazovanje na master studiju tokom kojeg podučava uspješne obrazovne metode zasnovane na naučnim dokazima i školama kao zajednicama.

Bavi se istraživanjem koje se fokusira na etničke manjine i obrazovanje. U saradnji sa školama sa visokim procentom romskih učenika, razvija inovativne nastavne programe kojim se obučavaju nastavnici koji će raditi u tim školama.

Trenutno je gost na Univerzitetu PIM u okviru Erazmus razmjene nastavnog osoblja između Univerziteta u Korodbi (Universidad de Córdoba) i Univerziteta PIM.

Silvia Abad Merino, Erazmus razmjena
Silvia Abad Merino, Erazmus razmjena
Silvia Abad Merino, Erazmus razmjena
Silvia Abad Merino, Erazmus razmjena

 

ERAZMUS+ RAZMJENA NASTAVNOG OSOBLJA UPT TEMIŠVAR I UNIVERZITET PIM BANJA LUKA

U petak, 5.5.2023. godine, profesori dr Francisc Popescu i dr Adrian Cioabla sa Mašinskog fakulteta Politehničkog univerziteta iz Temišvara, održali su predavanja na temu vazdušnih zagađenja.

Predavanje je dio Erazmus+ razmjene između Univerziteta PIM i Politehničkog univerziteta iz Temišvara tokom koje nastavno osoblje sa Mašinskog fakulteta Politehničkog univerziteta iz Temišvara, dr Luisa Dungan, dr Francisc Popescu i dr Francisc Popescu boravi na Univerzitetu PIM u periodu od 1. do 6. maja.

Erazmus+ UPT PIM 2023

 

SEDMICA MEĐUNARODNE RAZMJENE NASTAVNOG OSOBLJA NA UNIVERZITETU U KORDOBI, 24-28. APRILA 2023.

Profesori Univerziteta PIM, Predrag Raosavljević, vanredni profesor na Pravnom fakultetu i Ljubica Janjetović, docent na Tehničkom fakultetu Univerziteta PIM, posjetili su Univerzitet u Kordobi u skokviru Erazmus razmjene nastavnog osoblja.

U okviru aktivnosti međunarodne Erazmus razmjene nastavnog osoblja između Univerziteta PIM i Univerziteta u Kordobi, profesor Predrag Raosavljević je održao predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kordobi. Predavanje je obuhvatilo mehanizme primjene evropskih konvencija u okviru Savjeta Evrope, sa sjedištem u Strazburu, čiji saradnik je profesor Raosavljević bio u periodu 2013-2018. godine.

Prigodnim izlaganjem, profesorica Ljubica Janjetović predstavila je fakultete i studijske programe Univerziteta PIM pred učesnicima Erazmus razmjene iz 7 različitih zemalja, uključujući domaćine i profesore Fakulteta za pravo i ekonomiju u Kordobi. Pored toga, profesorica je predstavila i grad Banja Luku, te kulturne i istorijske specifičnosti grada na Vrbasu.

Pored Fakulteta za pravo i ekonomiju, naši profesori su posjetili Fakultet humanističkih nauka i Fakultet za medicinu i zdravstvenu njegu, te obišli Univerzitetski kampus Rabanales u kome je smješten Politehnički fakultet. Obišli su njihove prostorije, biblioteke sa čitaonicama, laboratorije i upoznali se sa istorijom i kulturom grada i pojedinih fakulteta. Na fakultetima su ih dočekali dekani, koordinatori za međunarodnu saradnju i ostalo osoblje Univerziteta. Učešćem u razmjeni ostvarena su nova poznanstva i otvorene nove mogućnosti za međunarodnu saradnju Univerziteta PIM.

Erazmus razmjena u Kordobi 2023
Erazmus razmjena u Kordobi 2023
Erazmus razmjena u Kordobi 2023
Erazmus razmjena u Kordobi 2023
Erazmus razmjena u Kordobi 2023
Erazmus razmjena u Kordobi 2023
Erazmus razmjena u Kordobi 2023
Erazmus razmjena u Kordobi 2023

 

STUDENTKINJA ANĐELA TONIĆ NA STUDENTSKOJ PRAKSI U SLOVAČKOJ (NOVEMBAR 2022 – MART 2023)

Poštovane koleginice i kolege,

S ponosom i zadovoljstvom vam predstavljam svoje iskustvo na studentskoj praksi u Bratislavi. Moram da naglasim da veliku zahvalnost po pitanju studentske razmene, dugujem Univerzitetu PIM, na kome sam redovni student osnovnih akademskih studija Pravnog fakulteta, a koji je prepoznao moj potencijal, kao i organizaciji Placement Slovakia zahvaljujući kojoj sam dobila poziciju Marketing Specialist u kompaniji Lenovo u Slovačkoj.

Nakon dva meseca boravka u Bratislavi i rada u kompaniji Lenovo, najvećoj korporaciji u celoj Evropi, pružena mi je prilika da sarađujem sa eminentnim stručnjacima iz oblasti marketinga. Zahvaljujući toploj dobrodošlici zaposlenih u kompaniji Lenovo, kao i velikoj podršci članova Erazmus programa, u ovoj kompaniji se već osećam kao deo tima.

Nakon mnogih mojih putovanja, mogu slobodno da kažem da je Bratislava, koju sam sad imala prilike da obiđem i upoznam, ostavila veliki utisak na mene. Tokom dvomesečnog boravka u Bratislavi, svoje slobodno vreme sam koristila da upoznam grad, koji je jedan od lepših gradova u Evropi, i da shvatim da ovaj grad pruža velike mogućnosti i beneficije kako svojim stanovnicima, tako i došljacima.

Bratislava je istorijski grad koji nudi mnoge znamenitosti kao što su palate, zamkovi i muzeji, a ujedno očarava Dunavom. Tokom obilazaka, videla sam prelepe i raskošne parkove na rasprostranjenim jezerima i nadam se da će me svaki naredni dan mog boravka u ovom gradu, učiniti zrelijom, iskusnijom i spremnom za nove pobede.

Na kraju, biću na raspolaganju svojim kolegama za sve dodatne informacije o Erazmus razmeni i studentskoj praksi u Slovačkoj, a moje kolege mi se mogu obratiti preko mog Instagram naloga @tonickaaaaa

Anđela Tonić Erazmus Erasmus Slovačka Placement Slovakia 2022-2023
Anđela Tonić Erazmus Erasmus Slovačka Placement Slovakia 2022-2023
Anđela Tonić Erazmus Erasmus Slovačka Placement Slovakia 2022-2023
Anđela Tonić Erazmus Erasmus Slovačka Placement Slovakia 2022-2023
Anđela Tonić Erazmus Erasmus Slovačka Placement Slovakia 2022-2023
Anđela Tonić Erazmus Erasmus Slovačka Placement Slovakia 2022-2023
Anđela Tonić Erazmus Erasmus Slovačka Placement Slovakia 2022-2023

 

DEKAN FAKULTETA ZA INŽENJERING DR. GELU OVIDIU TIRIAN I PROF. MIHAELA POPA U POSJETI UNIVERZITETU PIM (JUN 2022)

Dr Mihaela Popa sa Fakulteta za inženjering u Hunedoari (Facultatea de Inginerie din Hunedoara), održala je predavanje na temu „Intellectual needs and nonviolent communication – attributes of personal growth“ na Univerzitetu PIM 31.5.2022.

Predavanje je održano onlajn, preko platforme MS Teams i uživo. Njenu prezentaciju i predavanje možete pogledati na narednom linku.

Studentima se obratio i ing. dr Gelu Ovidiu-Tirian, dekan Fakulteta za inženjering u Hunedoari.

Profesorica Mihaela Popa i dekan Fakulteta za inženjering u Hunedoari, dr Gelu-Ovidiu Tirian, bili su u posjeti Univerzitet PIM u sklopu Erazmus razmjene od 30. maja do 3. juna 2022. godine tokom čega su učestvovali na XI međunarodnoj konferenciji za društveni i tehnološki razvoj STED 2022 (STED Conference) na kojoj je profesorica Mihaela Popa izložila koautorski naučni rad „Arts, communication and digital technologies“ zajedno sa doc. dr Ljubicom Janjetović  sa Univerziteta PIM i inž. Darinom Duplakovom sa Tehničkog univerziteta Košice, Slovačka, a dekan Ovidui-Tirian učestvovao u programu otvaranja konferencije kao počasni gost.

Ovidiu Tirian i Mihaela Popa predavanje
Mihaela Popa - Personal Growth - zajednička
Mihaela Popa - Personal Growth - studenti u učionici
Gelu Ovidiu Tirian STED 2022
STED 2022 Ljubica Janjetović i Mihaela Popa
Mihaela Popa, Simonida Vilić, Gelu Ovidiu Tirian, Ljubica Janjetović STED 2022

 

ERAZMUS RAZMJENA I PROJEKAT „ETIKA U POSLOVANJU“ (MAJ 2022)

Etika u poslovanju
Etika u poslovanju

Projekat „Etika u poslovanju“, zajednički Erazmus projekat Više ekonomske škole u Celju, kompanije Etika d.o.o. iz Maribora, Univerziteta PIM Banja Luka i Advantis broker osiguranja iz Banje Luke, završen je 27.5.2022.

U sklopu projekta “Etika u poslovanju” i razmjene nastavnog osoblja, profesori sa Više ekonomske škole u Celju, prof. Anton Vorinaprof. Zdenka Grlica, i direktor kompanije za etičko oglašavanje, Etika d.o.o. iz Maribora, Miro Mihec, boravili su na Univerzitetu PIM od 23. do 27.5.2022.

Ciljevi projekta su bili:

 • Da se razmotri koncept etike koji je postao goruće pitanje u modernom poslovanju s naglaskom na etiku u menadžmentu i etiku u marketingu.
 • Projekat predstavlja zanimljivo istraživanje sa stanovišta razvoja i značaja etike u oblasti zakonodavstva i implementiranih kodeksa u svakoj oblasti u odnosu na Balkan i prethodnu zajedničku istoriju.
 • Podizanje svijesti o važnosti etike u poslovanju na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.
 • Priprema intelektualnih rezultata (studijskog materijala) na osnovu analize i nalaza dobre i loše prakse.
 • Ugrađivanje sadržaja poslovne etike u studijske programe.

Projekat “Etika u poslovanju” trajao dvije godine (od 1.8.2020. do 1.7.2022. godine) i izveden je  u tri faze:

 1. FAZAuključivala je prvi susret u Bosni i Hercegovini, tokom maja 2021. godine kada su izvedena predavanja na Univerzitetu PIM i prvi susret sa predstavnicima privrede iz Bosne i Hercegovine:
 • Predavanja dr. Anton Vorina na Univerzitetu PIM:
 • Philosophy about ethics vs. moral vs. legal throughout history: case studies in Politicans’ (ethical) behaviour during the pandemic in slovenia: case study
 • Predavanja na Univerzitetu PIM, mag. Zdenka Grlica:
 • Etika u marketingu
 • Primjeri (ne)etike u marketingu
 • Predavanja na Univerzitetu PIM, Miro Mihec:
 • Etičko oglašavanje s primjerima u praksi: definicije pojmova i primjeri
 • Etičko oglašavanje, marketing i samopromocija i moguća međunarodna saradnja
 • Primjeri iz prakse
 • Direktor Predrag Zorić predstavio je etiku u poslovanju kompanije Kolektor CCL, JP Laktaši
 • Članovi Erazmus+ projektnog tima sa direktorom osiguravajućeg društva Dunav osiguranje Banja Luka, Bojanom Popovićem
 • Predstavnici ESC, VSŠ i Univerziteta PIM Banja Luka na sastanku sa ministrom privrede i preduzetništva Republike Srpske i kolegama
 1. FAZAje podrazumijevala susret u Sloveniji, tokom oktobra 2021. godine. Tada su profesori Univerziteta PIM održali predavanja na Višoj ekonomskoj školi u Celju i posjetili neke društveno odgovorne kompanije i organizacije:
 • Predavanja na Višoj ekonomskoj školi u Celju, dr. Ostoja Barašin:
 • Poslovna etika – izazov savremenog poslovanja
 • Predavanja na Višoj ekonomskoj školi u Celju, dr. Nikola Vojvodić:
 • Poslovna etika u marketingu
 • Predavanja o etici u praksi, Branko Kecman:
 • Etika u poslovanju – primjeri
 • Primjeri iz prakse, susret sa firmama i organizacijama koje sprovode etičko poslovanje
 • odgovorna trgovina Natura u Ljubljani
 • odgovorna trgovina Zelena jabuka u Mariboru
 • Dnevni centar aktivnosti za starije, društvo TOTI DCA Maribor
 • Kompanija za etičko oglašavanje i projekte s pozitivnim društvenim utjecajem, Etika d.o.o. Miro Mihec, direktor
 • Posjeta Erasmus uredu na Ekonomsko-poslovnom fakultetu u Mariboru i prijem kod dr. Matjaž Mulej, jedan od rodonačelnika teorije sistema, društvene odgovornosti i etike
 1. FAZAi treći susret odvijala se u Bosni i Hercegovini tokom maja 2022. U trećoj fazi profesori iz Slovenije izvodili su nastavu na Univerzitetu PIM i obišli privredne, istorijske i neke ekološko-turističke destinacije u BiH s ciljem sticanja znanja i iskustva obilaskom dobrih primjera kompanija i institucija koje se bave problemom poslovne etike, te konačno 27.5.2022. predstavili konačne rezulatate projekta na Univerzitetu PIM:

Rezultati projekta su podrazumijevali analizu zakonodavstva, naučna istraživanja, stručne rasprave i uključivanje teme u studijske programe.

Etika u poslovanju
Etika u poslovanju
Etika u poslovanju
Etika u poslovanju

 

ERAZMUS RAZMJENA PIM/FAKULTET ZA INŽENJERING HUNADOARA (MAJ 2022)

Nastavno osoblje sa UniverzitetA PIM boravilo na Fakultetu za inženjering u Hundeoari od 16. do 20. maja 2022.

Profesorica Simonida Vilić održala je predavanje na temu: “Efektivno upravljanje stresom i emocijama je ključ uspješnog ličnog i profesionalnog razvoja – mit ili realnost”

(“Effective management of stress and emotions is the key to successful personal and professional development – myth or reality” na Fakultetu za inženjering u Hunedoari).

Pored predavanja, naši profesori su razgovarali sa profesorom Marijusom Beneom, profesorom marketinga na Fakultetu u Hunedoari, prof. Mihaelom Popom i dekanom dr. ing. Gelu Ovidiu-Tirianom.

Profesorica Simonida Vilić održala je predavanje na temu: "Efektivno upravljanje stresom i emocijama je ključ uspješnog ličnog i profesionalnog razvoja - mit ili realnost" "Effective management of stress and emotions is the key to successful personal and professional development - myth or reality" na Fakultetu za inženjering u Hunedoari. Simonida Vilić Mladen Ivić Nikola Vojvodić Marius benea

 

ERAZMUS RAZMJENA PIM/UPT TEMIŠVAR (MAJ 2022)

Nastavno osoblje sa Mašinskog fakulteta Politehničkog univerziteta iz Temišvara, dr Luisa Dungan, dr Francisc Popescu i dr Adrian Cioabla, na Univerzitetu PIM

U okviru Erazmus posjete i razmjene, prof. dr Francisc Popescu će govoriti o izvorima suspendovanih čestica, tehnikama njihovog mjerenja i disperzije na području Balkana i održati predavanje na temu Zaštita životne sredine – problem suspendovanih čestica (PM10 i PM2.5) na Balkanu (Environmental protection – Particulate Matter (PM10 & PM2.5) issue in Balkans).

Predavanje je dio Erazmus razmjene između Univerziteta PIM i Politehničkog univerziteta iz Temišvara tokom koje će nastavno osoblje sa Mašinskog fakulteta Politehničkog univerziteta iz Temišvara, dr Luisa Dungan, dr Francisc Popescu i dr Adrian Cioabla, boraviti na Univerzitetu PIM u periodu od 16. do 20. maja. Njih je na Univerzitetu PIM dočekalo osoblje Univerziteta, rektor prof. dr Dragan Đuranović, prorektor za nauku doc. dr Dejan Kojić, msc Darjana Sredić, koordinator Centra za međunarodnu saradnju, doc. dr Ljubica Janjetović i igor Šabić, koordinator nastave.

Na sastanku se razgovaralo o međunarodnim projektima, raspravljalo se o mogućoj saradnji na drugim projektima, izvođenju zajedničkih studija i istraživanja, potencijalnim fondovima za finasiranje zajedničkih programa i slično.

Zaštitat životne sredine Erazmus 2022
Zaštitat životne sredine Erazmus 2022
Zaštitat životne sredine Erazmus 2022

 

ERAZMUS RAZMJENA PIM/VTŠ SUBOTICA (APRIL 2022)

Doc. dr Dejan Kojić boravi na Visokoj tehničkoj školi u Subotici u sastavu Erazmus programa razmjene nastavnog osoblja

Naš profesor doc. dr Dejan Kojić sa Tehničkog fakulteta Univerziteta PIM, trenutno je u posjeti Visokoj tehničkoj školi u Subotici. Tokom svog boravka razgovarao je sa nastavnicima i predavačima sa VTŠ Subotica. Sastanku su prisustvovali nastavnici i koordinatori studijskih programa sa VTŠ Subotica: dr Zlatko Čović, profesor strukovnih studija i pomoćnik direktora za odnose s javnošću i sa studentima, dr Sanja Maravić Čisar, profesor strukovnih studija i pomoćnik direktora za nastavu, dr Tibor Sakal, profesor strukovnih studija i član Savjeta VTŠ, dr Livia Sedmina, koordinator za međunarodnu saradnju, profesor strukovnih studija i zamjenik predsjednika Savjeta, dr Silvester Pleti, profesor strukovnih studija, mr Mikloš Pot, predavač i Arpad Pletikosić, asistent.

Osim toga, sastanku su prisustvovali naši studenti Luka Vranić i Tihomir Jovanović sa studijskog programa Računarske nauke, Univerzitet PIM, koji pohađaju ljetni semestar akademske 2021/22. na VTŠ u Subotici u sklopu Erazmus razmjene studenata između ovih visokoškolskih ustanova.

Tokom susreta, naš profesor je posjetio Laboratoriju za mehatroniku, računarski i informatički kabinet i druge prostorije VTŠ, a 29.4.2022. godine, on je studentima VTŠ u Subotici održao predavanje na temu „Projektovanje sirovinskog sastava elastomera za dobijanje ekološki prihvatljivih pneumatika“.

erazmus razmjena, sastanak VTŠ Subotica, april 2022
erazmus razmjena, Silvester Pletl, VTŠ Subotica, kabinet za informatiku, april 2022
Erazmus razmjena, april 2022, Arpad Pletkosić
Luka Vranić, Tihomir Jovanović, Livia Sedmina, Dejan Kojić, erazmus razmjena

 

PROF. LIVIA SEDMINA U POSJETI UNIVERZITETU PIM (APRIL 2022)

Dr Livia Sedmina, koordinator međunarodne saradnje i profesor engleskog jezika na Visokoj tehničkoj školi u Subotici u posjeti Univerzitetu PIM u okviru Erazmus programa

Prof. Livia Sedmina boravi na Univerzitetu PIM od 18. do 24. aprila 2022. godine u okviru Erazmus razmjene nastavnog osoblja. Tokom tog perioda držaće predavanje studentima sa Univerziteta PIM iz oblasti stručnog engleskog jezika na temu „English for Academic Superheroes“.

Profesoricu Sedminu, danas su na Univerzitetu dočekali i ugostili direktor Univerziteta, prof. dr Ilija Džombić, prorektor za nastavu i dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Mladen Ivić, te dekani Filozofskog fakulteta prof. dr Simonida Vilić i Tehničkog fakulteta, prof. dr Nikola Vojvodić. Osim toga, sa profesoricom su razgovarali koordinator nastave Igor Šabić, a dan ranije profesorica Sedmina sastala se sa prorektorom za međunarodnu saradnju na Univerzitetu PIM, doc. dr Dejanom Kojićem, koordinatorom međunarodne saradnje na Univerzitetu PIM, ma Darjanom Sredić i rukovodiocem Centra za dizajn i marketing, doc. dr Ljubicom Janjetović.

Na sastancima se razgovaralo o sličnosti i razlikama studija na obrazovnim ustanovama (VTŠ i PIM), studijskim programima, nastavi, specifičnostima studija na VTŠ u Subotici. Predložena je i dalja Erazmus saradnja među institucijama, mogućnostima učešća u drugim projektima, razgovaralo se o razmjeni studenta, kao i saradnji sa sličnim institucijama u okruženju.

English for Academic Superheroes
Erazmus razmjena - prof Livia Sedmina u posjeti PImu
Erazmus razmjena - prof Livia Sedmina u posjeti PImu

 

Erazmus razmjena studenata: STUDENTI RAČUNARSKI NAUKA UNIVERZITETA PIM ELDIN ŽUTIĆ I NEDIM PERVIZ NA STUDIJU NA FAKULTETU ZA INŽENJERING U HUNEDOARI  (MART-JUN 2022)

 

Naši studenti ELDIN ŽUTIĆ I NEDIM PERVIZ, koji borave u Hunedoari na Fakultetu za inženjering u okviru Erazmus razmjene, obišli su Laboratoriju za SUS motore sa profesorom Sorinom Ratjuom (Sorin RATIU) i Laboratoriju za hemiju sa profesoricom Marijom Laurom Beneom (Maria Laura BENEA).

Osim toga, posjetili su sportsku halu, gimnastičku dvoranu i druge sale za sport i razgovarali sa prof. Mihaelom Popom (Mihaela POPA).


Prilikom njihovog dolaska u Hunedoaru, dočekali su ih predsjednik Studentske unije Fakulteta za inženjering u Hunedoari, Claudiu Olar i profesori Marius Benea, prof. Maria Laura Benea, prof. Popa Mihaela , dekan Fakulteta za inženjering, prof. Gelu-Ovidiu Tirian i prodekan Fakulteta za inženjering u Hunedoari, dr ing. Sorin-Aurel Ratiu.

ELDIN ŽUTIĆ I NEDIM PERVIZ u Hunedoari 2022 sa prof. Mariusom Beneom
ELDIN ŽUTIĆ I NEDIM PERVIZ u Hunedoari 2022
Međunarodna saradnja: Eldin Žutić i Nedim Perviz u Hunedoari
ELDIN ŽUTIĆ I NEDIM PERVIZ u Hunedoari 2022 sa prof. Mariusom Beneom

 

POSJETA FAKULTETU ZA INŽENJERING U HUNEDOARI – MART 2022.

 
Erazmus razmjena, mart 2022

Doc. dr Dejan Kojić, prorektor za naučno-istraživački rad, ma Darjana Sredić, saradnik u Centru za međunarodnu razmjenu i doc. dr Ljubica Janjetović, nastavnik na Tehničkom fakultetu Univerziteta PIM, boravili su na Fakultetu za inženjering u Hunedoari u periodu od 21. do 25. marta 2022. godine u sklopu Erazmus razmjene (Erasmus+ program), u teaching i training programu.

Tokom pet dana boravka, naši nastavnici su imali niz aktivnosti u sklopu kulturno-obrazovne razmjene: obišli su univerzitetski kampus u Hunedoari, koji uključuje studentski dom, učioničke prostorije, laboratorije, amfiteatre, dekanat, sportske sale i slično, razgovarali su sa nastavnicima, dekanom i prodekanom fakulteta, te studentima i drugim osobljem.

Razgovorima su prisustvovali dekan Fakulteta za inženjering u Hunedoari, dr ing. Gelu-Ovidiu Tirian, sa prodekanom dr ing. Sorin-Aurel Ratiu, te profesorima dr ec Marijusom Beneom, prof. Laurom Beneom,  prof. Mihaelom Popom i prof. dr ing. Anom Virginiom Socialici.

Doc. dr Ljubica Janjetović, održala je predavanje studentima treće godine studijskog programa za informatičke nauke na temu „Umjetnost, komunikacija i digitalne tehnologije“, a koleginica Darjana Sredić prezentovala je Univerzitet, naše fakultete, odjeljenja i studijske programe studentima iz Hunedoare.

Osim toga, naši nastavnici su iskoristili priliku da se sastanu i razgovaraju sa nastavnim osobljem sa Mašinskog fakulteta Politehničkog univerziteta iz Temišvara (dr Luiza Dungan, dr Francisc Popescu i dr Adrian Cioabla) i dogovore novu razmjenu nastavnog osoblja u kojoj će nastavnici iz Temišvara posjetiti Tehnički fakultet Univerziteta PIM u Banjaluci.

Erazmus razmjena, mart 2022
Erazmus razmjena, mart 2022

U okviru Erazmus programa razmjene studenata, kolega Benjamin Ahatović pohađa nastavu u ljetnom semestru školske 2021/2022. godine na Fakultetu kompjuterskog inženjeringa na Univerzitetu u Kordobi u Španiji.

Tokom svog boravka u Španiji, kolega Benjamin je smješten u studentskom kampusu Rabanales 7km od centra Kordobe, kao i većina studenata iz različitih dijelova svijeta (Turske, Njemačke, Poljske i Italije), koji su tu po osnovu Erazmus razmjene.

Benjamin Ahatović , Kordoba Španija Erazmus razmjena studenata 2
Benjamin Ahatović , Kordoba Španija Erazmus razmjena studenata 2
 
Erazmus razmjena: PROFESORICA MIHAELA POPA IZ RUMUNIJE U POSJETI UNIVERZITETU PIM 2021.
Mihaela Popa, Erazmus+, Rumunija, 2021

Profesorica Mihaela Popa sa Tehničkog fakulteta u Hunedoari, Politehnički univerzitet Temišvar, Rumunija, posjetila je danas, 22.11.2021. godine, Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka.

Ispred Univerziteta PIM, profesoricu Popu dočekali su prorektor za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju na Univerzitetu PIM, doc. dr Dejan Kojić, sekretar Univerziteta, Igor Šabić i rukovodilac Centra za dizajn, doc. dr Ljubica Janjetović.

Posjeta profesorice Pope Univerzitetu PIM, Banja Luka, realizuje se u okviru Erazmus+ programa i međunarodne saradnje i razmjene studenata i nastavnog osoblja između Univerziteta PIM i Politehničkog univerziteta iz Temišvara sa kojim Univerzitet PIM sarađuje već duži niz godina.

Tokom sastanka, prisutni su razgovarali o budućim planovima za razmjenu nastavnika i studenata i Erazmus programu, razgovaralo se o obrazovanju i obrazovnim sistemima u obje zemlje, online nastavi, pandemiji i njenom uticaju na proces obrazovanja, o studijskim programima, razmijenjena su nastavna iskustva i ideje.

Napravljeni su i planovi i dogovor o predavanjima koja će profesorica Popa držati studentima Univerziteta PIM u narednim danima. Tema njenog predavanja je „Metodički aspekti i didaktičke strategije za lični razvoj i samospoznaju učenika“. Profesorica će prezentovati način na koji studenti mogu implementirati ove koncepte u uobičajenu praksu u svom svakodnevnom životu, tj. u životu budućih stručnjaka na tržištu rada. Cilj njenog predavanja, kako ona to navodi, je „da svaka osoba u svojoj formaciji ima priliku da stupi u kontakt sa ovim univerzumom u bilo kojoj životnoj dobi i da počne živjeti svoj život svjesnije i usklađenije sa samim sobom“.

Mihaela Popa
Mihaela Popa
Mihaela Popa
Erazmus razmjena: PROFESORI UNIVERZITETA PIM U CELJU, OKTOBAR 2021.
Erasmus razmjena dobrih etičkih praksi - Ljubljana
Erazmus razmjena: PROFESORI VIŠE POSLOVNE ŠKOLE IZ CELJA  U BANJALUCI, MAJ 2021.
Etika u poslovanju, Erasmus, Celje, maj 2021
Erasmus razmjena, Zdenka grlica, 2021
Grlica, Celje, Erasmus, 2021, maj
grlica, Celje, Erasmus, maj 2021
Erasmus razmjena, Miro Mihec, 2021
Erazmus razmjena: PROFESOR MARIUS BENEA IZ RUMUNIJE NA UNIVERZITETU PIM, MART 2020.
Erasmus+, Marius Benea, 2020

STUDENTI  IZ HUNEDOARE SA UNIVERZITETA POLITECHICA UNIVERSITY TIMISIOARA, NA RAZMJENI NA UNIVERZITETU ZA POSLOVNI INŽENJERING I MENADŽMENT U BANJOJ LUCI, 2018.

Studenti master studija Univerziteta Politechica Univesity Timisioara iz Hunedoare, Flavius Silviu i Sorin Olieriu, su od 01.03.2018. do 01.06.2018. godine (jedan semestar) boravili na Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment u Banjoj Luci, gdje su pohađali nastavu.

Erasmus 2018, Timisoara, Flavius i Silviu

STUDENTI UNIVERZITETA PIM NA TEHNIČKOM UNIVERZITETU KLUŽ-NAPOKA, UNIVERZITETSKI CENTAR BAJA-MARE, RUMUNIJA 2018.

Student četvrte godine studija Ekonomskog fakulteta uuniverziteta PIM iz Trebinja, Stefan Mitrović, boravio u Rumuniji. u periodu od 08.03.2018. do 01.06.2018. godine (jedan semestar) 

Student je boravio u Baia Mare, Technical University of Cluj Napoca – North University Centre of Baia Mare gdje je pohađao nastavu tokom ljetnog semestra.
Student je putovao u Rumuniju u pratnji koordinatora za međunarodnu saradnju, g-đe Vesne Rodić koja je bila uz studenta tokom njegovog smještanja i upoznavanja sa Fakultetom.

Erasmus razmjena 2018

STUDENTI UNIVERZITETA PIM NA RAZMJENI u RUMUNIJI 2017.

Erasmus razmjena 2017