STIPENDIJE IZ PROGRAMA FULBRIGHT VISITING SCHOLAR, 2023/2024.

Poziv Američke vlade za dodjelu stipendija iz programa Fulbright Visiting Scholar za akademsku 2023/2024. godinu

Poštovane kolege i studenti,

Obavještavamo Vas da je otvoren konkurs za dodjelu stipendija u okviru programa Fulbright Visiting Scholar za akademsku 2023/2024. godinu, a krajnji rok za podnošenje prijava je 31. oktobar 2022. godine.

Ovaj program akademske mobilnosti namijenjen je kandidatima koji posjeduju doktorsku diplomu, a u okviru istog će otputovati u SAD kako bi proveli istraživanje i/ili kako bi predavali na vodećim američkim univerzitetima u trajanju od tri do deset mjeseci, uz priliku da unaprijede svoj profesionalni i naučni rad, uspostave profesionalne kontakte i steknu međunarodno iskustvo.

Informacije o Programu, uslovima za apliciranje i načinu apliciranja dostupni su putem linka: 

https://fulbrightscholars.org/non-us-scholars/fulbright-visiting-scholar-program

Dodatne informacije dostupne su i putem e-pošte: bhexc@state.gov (u polju “Subject” potrebno je navesti – „2023-2024 Fulbright Visiting Scholar Program“).

Fulbright Visiting Scholar stipendije Nacionalnog arhiva za naučno naslijeđe za 2023. godinu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavila je konkurs za dodjelu stipendije u okviru programa Nacionalnog arhiva za naučno naslijeđe (Fulbright National Archives Heritage Science Fellowship) za akademsku 2023/2024. godinu. „Fulbright-National Archives Heritage Science Fellowship“ stipendijski program je dio „Fulbright Visiting Scholar programa“, koji nudi prilike Fulbrightovom gostujućem naučniku da se poveže sa naučnicima i stručnjacima iz Nacionalnog arhiva i Uprave za dokumente dok provode istraživanja u Nacionalnom arhivu i Upravi za evidenciju o istraživanju naslijeđa i Laboratorija za testiranje u College Parku (Maryland).

Nauka o naslijeđu je interdisciplinarna oblast koja obuhvata humanističke i egzaktne nauke, i fokusira se na poboljšanju brige, upotrebi i upravljanju kulturnim i historijskim objektima koristeći alate i tehnologiju matematičkih, naučnih i inženjerskih disciplina.

Discipline koje program pokriva

Oblasti interesovanja koje program pokriva

 • Očuvanje i konzervacija arhivske kulturne baštine,
 • Primjena tehnologije na polju složenih pitanja u oblastima očuvanja baštine i upravljanja rizikom,
 • Analiza i vizualizacija podataka.

Proces apliciranja

Zainteresovani kandidati za ovaj studijski program moraju aplicirati isključivo preko Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, koristeći online aplikaciju putem sljedeće web adrese: https://apply.iie.org/apply/?sr=7b0ccd80-ca85-424d-b679-c39a60f341a6

Zainteresovani kandidati moraju dostaviti sljedeće podatke:

 • Biografske informacije,
 • Osnovne informacije o akademskim i profesionalnim kompetencijama,
 • Životopis,
 • Samoprocjena znanja engleskog jezika,
 • Projektni prijedlog (Esej od 3 do 5 stranica),
 • Bibliografija (1 do 3 stranice referenci koje su relevantne za predloženo istraživanje),
 • Pismo podrške (Mora biti izdato od matične ustanove podnosioca aplikacije),
 • Pismo preporuke (3 pisma preporuke).

Trajanje programa

Minimalno trajanje Fulbright-ov stipendijski program u okviru Nacionalnog arhiva naučnog naslijeđa je mjeseci, a maksimalno trajanje programa je 12 mjeseci počev od septembra 2023. godine.

Rokovi

Krajnji rok za prijavu na Fulbright-ov stipendijski program u okviru Nacionalnog arhiva naučnog naslijeđa je 15.10.2022. godine.

Ostale informacije

Više informacija o ovom stipendijskom programu mogu se pronaći na sljedećoj web adresi: https://fulbrightscholars.org/fulbrightnationalarchives 

Kontakt osoba

Kontakt osoba za Fulbright-ov stipendijski program u okviru Nacionalnog arhiva naučnog naslijeđa je g-đa Susan Muendl koja se može kontaktirati preko sljedeće e-mail adrese: fulbrightnationalarchives@iie.org

Stipendija iz programa Fulbright Visiting Scholar za akademsku 2023/2024. godinu