NASTAVNO OSOBLJE UNIVERZITETA PIM NA ERAZMUS RAZMJENI U TEMIŠVARU

2. Međunarodna sedmica razmjene osoblja na Politehničkom univerzitetu u Temišvaru

Od 20. do 24. maja održana je 2. Međunarodna sedmica razmjene osoblja u okviru programa Erazmus+ na Politehničkom univerzitetu u Temišvaru (UPT) u Rumuniji. Naše uvažene profesorke, prof. dr Simonida Vilić, doc. dr Darjana Sredić i doc. dr Ljubica Janjetović, aktivno su učestvovale u ovom bogatom programu razmjene.

Sedmica je započela toplim dočekom i registracijom učesnika, a uvodna sesija je uključivala predstavljanje Politehničkog univerziteta u Temišvaru i svih učesnika. Učesnici su predstavili svoje univerzitete i države raznim zanimljivostima iz zemlje uključujući slatkiše.

Drugi dan je bio posvećen istraživanju akademske izvrsnosti UPT-a. Naša delegacija je posjetila nekoliko fakulteta, uključujući:

  • Fakultet za menadžment u proizvodnji i transportu
  • Mašinski fakultet
  • Fakultet za automatiku i kompjuterske nauke

Pored ovih posjeta, profesorke su obišle Centar za razvoj karijere UPT, stičući uvid u podršku koju univerzitet pruža studentskim karijerama.

Naše profesorke su održale predavanja studentima menadžmenta i kompjuterskih i informacionih nauka, što je izazvalo žive diskusije i razmjenu znanja.

Tokom boravka u Temišvaru odvijali su se značajni razgovori između naših predstavnica i predstavnika UPT-a, kao i stvorene brojne veze sa predstavnicima drugih evropskih visokoškolskih ustanova. Ovi razgovori su se fokusirali na istraživanje potencijalnih saradnji i zajedničkih projekata, otvarajući put za buduća akademska i istraživačka partnerstva.

Tokom boravka, naše profesorke su imale priliku i za kulturnu razmjenu. Učesnici su uživali u vođenom obilasku Temišvara, otkrivajući njegovu bogatu istoriju i živopisnu kulturu. Ovo kulturno uranjanje pružilo je savršen balans akademskom radu razmjene, jačajući dublje veze među učesnicima.

Na stranici ispod možete pročitati utiske koje je podijelila naša koleginica, prof. Mihaela Popa sa Fakulteta za inženjering u Hunedoari.