POZIV STUDENTKINJAMA ZA BESPLATNU OBUKU I STICANJE RADNOG ISKUSTVA – WOMEN’S STEP PROGRAM

Poziv studentkinjama Univerziteta PIM za besplatnu obuku i učešće u Women’s STEP programu koji realizuje American Councils u BiH – prilika za sticanje radnog iskustva.

American Councils for International Education u BiH sprovodi nekoliko programa među kojima je ove godine i Women’s STEP program, namijenjen studentkinjama kako bi stekle znanja i vještine potrebne za aktivno i uspješno pronalaženje posla, ali i određenom broju učesnica  omogućava prvo poslovno iskustvo (praksu). 


O čemu je zapravo riječ?


American Councils u BiH pokreće novi ciklus STEP programa, koji se sada zove Women’s Student Training and Empowerment (STEP) program, odnosno program obuke i osnaživanja studentica. Program se finansira  iz granta State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država. Women’s STEP je besplatan program namijenjen obrazovanju studentica pomažući im da steknu prvo radno iskustvo u Bosni i Hercegovini. Women’s STEP nudi polaznicama priliku da se upoznaju sa tržištem rada u Bosni i Hercegovini i steknu radno iskustvo i vještine koje će im trebati za uspjeh u bilo kojoj budućoj potrazi za poslom.


Kroz Women’s STEP učesnice imaju priliku da steknu sljedeće vještine i nauče:

– Da napišu dobar CV-a i motivaciono pismo;
– Da pravilno ispune aplikaciju za posao;
– Osnovne IT vještine i alate potrebne na modernom tržištu;
– Vještine javne komunikacije, držanja javnog govora i prezentacija;
– Osnovne manire u modernom poslovnom svijetu;
– Kako da briljiraju na svakom intervju-u.


Ukupno 40 učesnica koje trenutno studiraju na univerzitetima u Banjoj Luci ili Sarajevu proći će kroz trodnevni trening, tokom kojeg im je obezbijeđen smještaj i hrana.

Nakon treninga, određen broj učesnica programa će dobiti priliku da, kroz pomoć ureda American Councils u BiH, pronađu kompaniju/nevladinu organizaciju u kojoj će steći radno iskustvo.

Tokom prakse, učesnice će dobiti simboličnu mjesečnu stipendiju, kako bi pokrile troškove prevoza i druge svakodnevne troškove koji mogu nastati. 

Prijave za učešće su otvorene do 8. novembra 2021. i dostupne su na web stranici: http://ais.americancouncils.org/STEP.

Srećno studenktinjama Univerziteta PIM!

Poziv za Women's STEP program
Poziv za Women’s STEP program.