Plenarna predavanja STED – 2019.

Članovi radnog predsjedništva plenarnih predavanja

Dr Tatjana Ćitić, pomoćnik izvršnog direktora i rukovodilac službe medijskih usluga RTS-Srbija,  predstavila je rad na temu „Savremeni RTV sistemi i plasman sadržaja“.

Tatjana je nametnula pitanje da li je razvoj televizije evolucija ili revolucija.

Prvi izloženi rad „Djelovanje alternativnih institucija u državama bivše Jugoslavije“. Autor rada, Prof. dr Veselin Drašković, otvarajući konferenciju izlaganjem svog rada, nametnuo je odmah veliki broj dilema, koje su otvorile raspravu na naučnom nivou i time nagovijestio da će ova konferencija biti i više nego uspješna u naučnom smislu.     

Prof dr. Ayse Zehra Aroguz, učinila je veliku čast da bude naš gost i predstavi svoje radove, ali i svoj Univerzitet iz Istanbula-Cerrahpasa, Engineering Faculty, koji ima tradiciju postojanja tri vijeka.

Hvala profesorici Aysi!

Prim. dr sc med Svetlana Kostić Dedić, predstavljajući rad na temu “Brains in a vat?”,  svojim izlaganjem sve prisutne natjerala je na razmišljanje i domet o  vještačkoj  inteligenciji u vremenu koje dolazi. Veza mozak-računar.

Dragana Rađenović, mlada umjetnica i naučnica, predstavila je interesantan rad „Umjetnost kao posledica ideologije moći“, koji je izazvao veliku pažnju svih prisutnih.

Inspiraciju za svoj rad pronašla je u umjetnici Barbari Kruger i Alfred Jaru. Umjetnica Barbara je svoju umjetnost izražavala putem kombinacija slika i riječi, dok je umjetnik Alfred tvrdio da sve praznine koje nose realnost trebaju biti ispunjene kreativnim i intelektulalnim angažovanjem.

Etički aspekt djelovanja Dragana Rađenović postavlja u središte:
„Prljavština spolja je posljedica prljavštine iznutra“.

Na kraju plenarnog predavanja naši učesnici konferencije STED-2019. svoju diskusiju nastavili su u opuštenijoj atmosferi na koktel i kafe pauzi.