Studentica našeg Univerziteta Nikolina Jungić posjetila je Brazil u sklopu studentske prakse

Studentica našeg Univerziteta Nikolina Jungić, iskoristila je priliku prekog studentske organizacije, da posjeti Brazil, te u programu studentske prakse, svoja znanja i vještine stečene na našem Univerzitetu na studijskom programu Psihologija, primjeni u Rio De Janeiro-u.

Nikolina je u Riu provela 3 mjeseca, gdje je radila sa djecom i adolescentima, koji dolaze iz siromašnih četvrti Ria, sa problemima u porodici, čestim ubistvima i sklonosti prema kriminalu. Tokom boravka, Nikolina je kroz znanja i vještine stečene na studijskom programu Psihologije, pokušala da vrati mlade ljude prepuštene ulici na pravi put, te da im pomogne da se izbore sa svojim problemima i strahovima.

Ovom prilikom donosimo vam njezina iskustva iz Brazila:

“Prije četiri godine, objavljivajući svoju naslovnu sliku Rija na fejsu i diveći se ogromnin prirodnim i kulturnim bogatstvima, imala sam samo nadu da jednoga dana tamo odem. Nakon što sam primljena u jednu organizaciju dobila sam priliku da odem baš u Rio da radim sa djecom. Ja vam sada pišem moje utiske sa velikim oduševljenjem o ovom gradu. .

Kao student 3. godine Psihologije volonitanje mi je bilo od velike koristi, jer sam radila sa djecom koja su koju su u tezim ekonomskim, socijalnim i psiholoskim okolnostima nego kod nas. Tu su uglavnom bila djeca koja su bez disipline, raspuštena ili delikventi, koji imaju problema u školi, sa vršnjacima, siromaštvo i problem u porodici.

Radila sam i razne testove sa njima, koji će mi kasnije pomoci u djećijoj psihologiji i daljem radu sa djecom i adolescentima.

Marakana je najveći stadion u Južnoj Americi i jedan od najvećih u svijetu. Na stadionu se često održava “večiti derbi” između Flamenga i Fluminensa (kao kod nas Partizan i Crvena Zvezda). Na Marakani se zaista može osjetiti navijački duh Brazila uz puno energije.

Karneval je jedan veliki dio Brazilske kulture koji se održava 40 dana prije Uskrsa, prije korizmenog posta. Najpoznatije su škole sambe koje paradiraju na Sambodrumu. Sambodrom je pozornica koja služi za nastupe plesača sambe i karnevala. Dugačka je oko 800 metara. Svaka škola predstavlja jedan dio Rija i ima oko 4000 učesnika. Gde kasnije stručni žiri ocenjuje njihove nastupe. Gledanje karnevala na Sambodrumu je nešto zaista čarobno. Karneval traje oko 10 dana i svi tada u Brazilu su obučeni i maske ili u dosta boja.

Neke plaže u Riju su čak među najpoznatijim u svetu, kao što je Ipanema, Copacabana, Leblon, Barra da Tijuca i druge. Plaže su od bielog peska. Valovi su jako veliki, pa je odlično i za surfanje, a voda je jako čista i osvežavajuća.

Santa Teresa je četvrt poznata po tropskim kućama i tramvajem koji prolazi kroz te ulice i većinski dio je brdovit. Takođe, ovaj dio je poznat po galeriji, hrani, stepenicama u boji i u mnogim poznatim pesama pjevači su spominjali ovu ulicu iz više razloga.

Museum of Tomorrow je naučni muzej koji obuhvata pet glavnih područja nauke. Ovaj malo čudan, ali i zadivljujući muzej meša nauku sa inovativnim dizajnom, zbog polemisanja na održavanje gradova i ekološkog sveta.”