POZIV ZA UČEŠĆE U NAUČNOJ KONFERENCIJI „STANJE LJUDSKIH PRAVA U BOSNI I HERCEGOVINI“

Međunarodna konferencija „Stanje ljudskih prava u BiH“, 20.5.2022.

Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment (Odjeljenje u Istočnom Sarajevu) i Asocijacija za demokratske inicijative, uz finansijsku podršku Evropske komisije, organizuju međunarodnu naučno-stručnu konferenciju na temu: „Stanje ljudskih prava u BiH“.

Konferencija predstavlja dio projekta „Doprinos akademske zajednice zaštiti ljudskih prava u Bosni i Hercegovini“ koji se realizuje na prostoru Bosne i Hercegovine, a održaće se  20. maja 2022. godine u hotelu „Ibis Styles Sarajevo“.

Tematske cjeline konferencije su:

‒ Pravo na slobodu mišljenja i izražavanja;

‒ Pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja;

‒ Pravo na slobodu kretanja;

‒ Uloga ombudsmana u zaštiti tri naprijed navedena ljudska prava.

Stručnjaci iz oblasti zaštite ljudskih prava iz zemlje i inostranstva će izložiti radove koji se bave:

‒ domaćim pravnim okvirom zaštite naprijed navedenih ljudskih prava i izazovima na usaglašavanju istog sa evropskim standardima;

  ‒ problemima harmonizacije zakonodavstva zemalja u okruženju sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u oblasti tri odabrana ljudska prava;

‒ primjerima neadekvatne zaštite tri targetirana ljudska prava u smislu postupanja organa vlasti naše zemlje i zemalja u okruženju;

‒ primjerima dobre prakse zemalja u okruženju i zapadno evropskih zemalja u smislu zaštite tri naprijed navedena ljudska prava.

U fokusu radova koji su prihvaćeni za prezentovanje na konferenciji „Stanje ljudskih prava u BiH nalaze se odredbe Zakona o javnom redu i miru, Zakona o javnom/mirnom okupljanju, Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Krivičnog zakona, Zakona o krivičnom postupku, Zakona o prekršajima, Zakona o strancima, Zakon o azilu, zakona koji regulišu rad bezbjednosnih službi i sl.

Nakon predstavljanja radova iz svake od naprijed navedenih tematskih cjelina biće organizovane diskusije koje će imati za cilj sagledavanje trenutnog stanja o pitanju zaštite konkretnog ljudskog prava, te određivanje smjernica za kreiranje politika zaštite ljudskih prava kao i procedura postupanja bezbjednosnih institucija koje će obezbjeđivati potpuno poštovanje tri naprijed navedena ljudska prava u skladu sa standardima Savjeta Evrope i Evropske unije.

Program naučno-stručne konferencije će biti dostavljen naknadno svim nominovanim učesnicima. Radni jezici su bosanski/hrvatski/srpski i engleski uz obezbijeđen simultani prevod.

Svim učesnicima koji dolaze privatnim automobilom, izvan mjesta održavanja konferencije, organizator će snositi putne troškove, kao i troškove smještaja (jedno noćenje sa doručkom) i troškove hrane i osvježenja tokom trajanja konferencije.

Učešće na konferenciji je potrebno potvrditi na e-mail: info@fakultetpim.com ili pismenim putem, najkasnije do 16.05.2022. godine. 

Za nominovane učesnike dostaviti ime i prezime, poziciju na kojoj se nalaze, e-mail i kontakt telefon.

Naučna konferencija Stanje ljudskih prava u BiH

Naučno-stručna konferencija na temu „Stanje ljudskih prava u BiH“, 20.5.2022.